.

vineri, 12 noiembrie 2010

Intelctuali

Poporul nostru este un popor plin, chiar pana la refuz, de intelecuali. De ce spun asta? Pentru ca majoritatea absolventilor de bacalaureat merg la faculate si ajung sa o termine, intr-un fel sau altul. Cuvantul intelectual tine de intelect, adica abilitate de a rationaliza, dar face referire si la omul ce poseda anumite cunostinte si este specializat pe un domeniu. Asadar, daca termini facultatea, esti intelectual.
Tot ciclul de scolarizare este foarte superficial privit de foarte multe persoane, mai ales de parinti. Ei sunt prima veriga slaba in procesul de maturizare profesionala a copilului, influenta negativa venind din doua parti. Una din aceste parti este presarea elevului in a persista in nota "10" la orice materie, orice alt rezultat fiind catalog un esec si chiar o drama in cadrul familiei. Acest lucru poate duce la o dezorientare a viitorului unui elev si totodata datorita presiunii parintilor orientarea universitara e una, poate, aleatorie fata de abilitatile reale ale persoanei respective. A doua cauza ar putea fi incurajarea de catre parinti la saritul unor etape din ciclul preuniversitar si chiar universitar si aici vorbesc de parintii ce dau mita si incurajeaza mediocritatea viitorilor "intelectuali".
Trebuie sa observam si personaje pe scena publica si nu numai pe care le putim numi eminente sau intelectuali. Insa daca poarta acest titlu e clar ca au plecat deja din tara patrie, astfel incat sa-si asigure un progres intr-o societate mai stabila. Intelectualitatea romaneasca este eclipsata puternic de scena politica sau de evenimentele de la ora 5, iar influenta media asupra promovarii acesteia este redusa. Totusi acesti oameni isi fac simtita prezenta prin scriierile lor care se fac cunoscute, remarcate si apreciate destul de greu, dar raman, incet incet, simbol al romanilor contemporani.
Inchei intr-o nota optimista insiruindu-mi dorinta ca pe viitor sa se reduca numarul de asa zisi "intelectuali" si sa apara o noua generatie de absolventi ai unei institutii de invatamant superior care sa fie numiti pe drept eminente si sper totodata sa fie promovati mult mai intens acesti oameni pentru ca defapt ei sunt ambasadorii tarii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu