.

duminică, 12 septembrie 2010

Verzi nu prea sunt, dar au toate culorile

Titlul reprezinta descriere cromatica a banilor. Nu ma intereseaza ce crezi tu despre bani sau scopurile lor etc. Banii pentru mine fac "pamantul sa se invarta". Multi spun ca nu mai existe valori morale, ci doar scopul banului si inclin sa le dau dreptate. In perioada in care traim ne bazam foarte putin pe ce-a fost si mai mult pe ce exista si ce se intampla. Banul a tinut balanta bine directionata intre clasele sociale, iar eu sunt pro definirii si conturarii acestor clase. Nu vreau sa insinuez ca daca esti sarac nu ai dreptul la mai mult, dar fa ceva pentru banii la care visezi. Aceste clase sociale nu pot fi determinate pe cat de bine recunosti simfonia x. Acelea cred ca s-ar numi clase intelectuale. Oricum cunostintele nu-ti ofera si cunoasterea vietii. Sunt multe exemple in viata de zi cu zi ( si aici nu ma refer la clasa politica romaneasca ) care sunt recunoscuti pentru afacerilor lor si pentru "norocul" pe care il au in ceea ce ruleaza ei. Oricum, banii au fost scopul acestora, mai putin probabil ca au vrut sa recicleze gunoiul si sa obtina din el energie electrica sau alte job-uri ( whateva' ).
Insa ma deranjeaza copiii risipitori care nu stiu valoarea banului, insa nu prea mult.
Despre bani nu prea as spune multe. Ei nu pot sa aiba si cap si pajura decat grafic. Ei sunt ori moneda supravetuirii ori scopul avansarii. Un exemplu ar fi celebrii combinatori, in general niste copiii pana la urma care umbla cu un amarat de telefon si il dau la schimb sau cu haine de alea aduse din Italia(dar made in Turcia) vandute asa la bucata si sa nu mai vorbim de droguri distribuite pe sub mana in autobuz :|. Deci in sec. XXI e goana dupa bani nu prea dupa fericire si asta pentru ca banii aduc fericirea pentru multi chiar daca nu vor sa o recunoasca.
Trebuie sa depasim cliseul bucurii fara bani. Aloo? Va merge neuronul? Nu spun ca banii aduc fericirea, ci doar ca banii o intretin. Traim intr-o lume materialisa, pana si cei care au renuntat la bani au nevoie de anumite lucrui care le-au obtinut de la o corporatie pentru a le ambitiona proiectul. Oricum, inainte era aurul acum sunt banii. Si revin la splendoarea pe care ti-o aduce banii. Sunt convins si incurabil increzator in ideea ca nu banii fac tot, dar nu-mi explic cum ai putea sa ai parte de "distractii mondene" sau cum ti-ai putea autodepasii situatia fara sa tintesti la un high level. Si stii de ce cred eu ca banul e una din putinele valori la care tineste lumea? Pentru ca banul are o valoare clara si usor de exprimat numeric(si toata lumea stie semnele "<" ">" "=" ) , pe cand cultura si intelectul sunt niste valori, pentru mine la fel de importante ca banii, dar care pot fi foarte greu erarhizate. De aceea lumea prefera o clasificare muult mai usoara.
In concluzie zic ceea ce am zis si la inceput: "banii fac pamantul sa se-nvarta". :-)



Un comentariu:

  1. Banii sunt extrem de importanti si permite-mi sa te contrazic, ei aduc si fericirea. Sunt, poate, un materialist incurabil, dar sunt si realist.
    Pentru a fi fericiti trebuie sa facem ce ne dorim. E adevarat ca, desi 90% din dorintele oamenilor sunt de ordin material, ramane totusi acel procent de 10% care se refera la fericirea "sufleteasca"... religie, relatie de iubire, bla bla. Dar acest lucru dovedeste ca fericirea adevarata nu vine decat pe doua cai. Nu poti fi fericit cu adevarat daca la micul dejun iti mananci bilute din nas, chiar daca maicata te iubeste, iar sotia ta de asemenea.

    Cred ca cei care spun ca banii nu sunt importanti sunt niste ipocriti crescuti in puf si care nu s-au intrebat niciodata cum e sa nu-ti mai poti cumpara blugi de la Levi's sau coliere de la Meli Melo. (exemple accesibile...) E ca si cum Miss Univers vrea sa schimbe lumea prin ajutorarea copiilor din Africa. E pentru impresie.

    Ma rog, si chestia cu "banii fac Pamantul sa se-nvarte" e adevarata. Toate depind de bani, dar niciuna nu depinde de dragoste si prietenie.

    Aaa... si mai era si faza aia: "banul, ochiul dracului". Ma intreb cati ochi ai dracului are biserica (in general) acum in cont.

    RăspundețiȘtergere