.

sâmbătă, 3 iulie 2010

Poltica IV

Toata lumea e acum impartita in doua categorii : cei axati pe critica politicienilor romani si blamarea actiunilor lor si cei care nici nu pot sa se uite, care sunt complet dezinteresati de ceea ce se intampla in grota alesilor poporului. Ei, pai daca exista a doua categorie, care are rol de '-' in fata unui '-' adica se anuleaza, ce presiune sa exista pe cei ce guverneaza tara? Asta cred ca e problema defapt in aceste minute in Romania, pur si simplu sunt oameni ce sunt atenti la problemele tarii si altii care nu-si vad decat de propriul cascat. Atat timp cat ponderea celor cascati este foarte mare, si este, guvernul poate sa faca ce vrea, sa fure cat vrea, sa vanda ce vrea, are suprematie. Ce e pana acum e ca un intro pentru a blama in primul rand populatia tarii si nu numai politicienii.
Acum pot sa incep sa imi spun parelile mele, cele ale unui adolescent pana la urma, despre politica prezenta. N-am mai scris un post in categoria 'Politica' pentru ca a fost destul de greu sa urmaresc stirile si sa le leg intre ele. Acum ca a iesit domnul Bitman la rampa intr-o emisiune la RealitateaTV mi-a starnit interesul. Acesta a scos 'din casa' foarte multe probleme cu care se confrunta institutiile statulul cum ar fi problemele impozitelor, restrictionarea Fiscului, de ce nu sunt bani buni la buget. Si incep cu asta. Era o chestie foarte evidenta, dar inca nespusa de cineva public, ci doar existau soapte foarte discrete pe la spate. Fiscul este restrictionat direct sa perceapa impozite si taxe de la corporatiile sau de la firmele magnatiilor din Romania. N-a spus de ce se face asa ceva, dar cred ca e foarte logic, smecherii de Romania pur si simplu s-au dus cu o indrazneala obraznica si cu nerusinarea scoasa din cotele imaginabilului si au spus foarte lejer si foarte increzatori "bai, noi creem locuri de munca, platim oamenii, dar numai nu ne dati taxe" si pac-pac s-a intamplat magia cu aparitia unei gauri negre la buget.
Parerea mea este ca Romania nu poate fi situata intr-o anumita categorie de genul "tara de categoria a III-a" sau altceva. La noi este un amalgam complet. Defapt nici nu se stie cine ce are, nici nu se stie ce se vrea sa se stie :-). Intr-adevar, nu putem ca suntem lapte si miere sau ca suntem foarte saraci. Problema tarii noastre este repartitia populatiei pe clase. Si aici nu stiu daca e facut un studiu, dar este evident cam cum stau ponderile si stau cam asa: foarte foarte multi din clasa inferioara, cam pana in 20% sunt in clasa de mijloc si mai putiti in clasa superioara. Vorbind din punct de vedere al venitul brut al unei familiei sau al unui individ. Si aici, daca datele sunt aproximativ corecte, exista o problema uriasa, deoarece intr-un stat stabilitatea economica este cu atat mai mare cu cat ponderea clasei de mijloc este mai mare.
Hm... Ar mai fi problema mediul de afaceri privat. Mare parte din afacerile private sunt afaceri ale unei familii in nici un caz mari corporatii. Aceste afaceri au in genere rolul de a asigura traiul normal fara probleme financiare unei familii obisnuinte sau care aspira pur si simplu la o viata fara lipsuri semnificative. In timp ce in alte tarii care prospera mediul privat e majoritar, la noi inca se insista pe mediul bugetar si pentru a acoperi acest mediu, sacrificiul vine din partea privatului care este bombardat efectiv cu taxe peste taxe. Si din taxele o sa se plateasca salariul guvernatorilor/senatorilor/deputatiolor etc., cele din partea politiei sau a altori institutii si a bugetarilor in mare. Vorba aia mai ... "Cinci pe o baba, si aia slaba" :-).

Si cam atat cred :-). O seara placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu