.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Micii filosofi, marii ipocriti

Sunt inconjurat de foarte multe persoane de diferite mentalitati si comportamente. Sunt printre ei si cativa, nu multi dar nici putini, persoane care incontinuu vor sa-si arunce pe fata o aliura de filosof, de persoana care scoate cuvinte de duh si care au o gandire analitica continua. Ei cred ca daca generalizeaza o idee de genul "iubirii" sau a "prietenii" intr-o fraza de efect(de efect pt. ei doar) ei vor fi conceputi de multime drept mari ganditori si persoane "interesante". Filosofia e mai mult decat insiruirea unei fraze pe care multi sa nu o priceapa, filosofia e conceputa din mii de esee si cercatari pe cazuri concrete, asa ca aloo, nu va mai luati aiurea si traiti-va viata. Micii filosofi sunt, bineinteles, persoane sub 20 de ani, varsta la care ar trebuii sa traiesti clipa, sa prevezi viitorul, toate acestea fara sa tragi o concluzie decat atunci cand viata iti cere si pe care o pastrezi pt. tine.
Generatia din care fac parte parca duce prea mult sentimentele pe taramul ratiunii, in loc sa le simta ei le gandesc. Eu am inteles ce-i cu atata rationalizare asupra sentimentelor venita de la adevaratii filosofi. Ei vor sa inteleaga aceste perceptii pentru a putea ajuta pe unul dintre noi, muritorii, cand avem probleme mentale si blocaje, ne ajuta sa trecem peste, de asta exista psihologi. Eu zic sa lasam de-o parte prietenul spirtitual si daca chiar ne este asa rau sa mergem la psiholog.
Ideea e ca daca continuam sa gandim prea mult inafara problemelor reale, cotidiene, s-ar putea sa intram intr-o alta lume, aproape paralela de ceea pe care trebuie sa o urmam. Deci terminati cu ipocrizia si traiti-va viata simtind ce trebuie simtit si rationalizand ce trebuie retionalizat.

4 comentarii:

  1. ok... unul dintre acesti mari ipocriti sunt eu

    Omul, prin natura lui, este facut sa-si caute raspunsuri la problemele inainte de a apela la cineva din exterior, si mai ales la un necunoscut. Nu e nimic gresit in a filosofa. Asta dovedeste ca gandesti.
    E drept ca exista si persoane care se caca pe ele cand incearca sa-si expuna o idee, dar prefer sa cred ca nu sunt chiar asa.

    Vreau sa stiu si eu ceva... care e legatura dintre filosofi si psihologie?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am pomenit de psihologie, ci de psihologi(care se bazeaza si pe anumite concepte filosofice). tu faci parte din categoria celor care-si expun o opinie folosind cuvinte mai inteleginte decat bine si frumos. eu ma refeream la cu totul si cu totul altceva adica la acele persoane care zic tare, raspicat ca le place filosofia si nici macar nu stiu ce zic. Ei cred ca filosofia se refera la a baga in ceata pe celalalt in cel mai frumos mod cu putinta sau cel putin asta fac fara sa vrea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma simtisem atacat.:))
    Vroiam sa spun ca nu vad in ce situatie ar putea un psiholog sa se foloseasca de filosofie, dar am gasit un exemplu. Un individ nu stie de ce sa mai traiasca, fiindca nu are o filosofie de viata, iar psihologul ii expune idei (evident, filosofice). Da. Merge. :-?

    De abia astept sa facem filosofie. >:) O sa devin mai destept. Sau o sa imi dau seama cat de idiot sunt si o sa ma apuc de gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
  4. gradinaritul este o ocupatie foarte complexa, poate doar doar la recoltat pe camp

    RăspundețiȘtergere