.

joi, 1 aprilie 2010

Hai sa ne dam mari

Postul va fi legat de muzica , de stilul asa zis "comercial" si cel "necomercial" . Nu exista o impartire de acest gen in muzica sau cel putin nu in momentul de fata oficial . Dar hai ca de acum e greu sa mai iesim din rutina si incercam sa impresionam cand zicem ca ascultam un stil complet necunoscut de noi insine in primul rand , mai apoi sa insiram niste nume de alea , supeeer unkown , chiar inexistente , picam in ridicol sau in obscuritate , dar na suntem coool ca ascultam pe X .
Tot butoiul cu pulbere a izbucnit de cand Puya a devenit "comercial" , dupa primul succes al unui material hip-hop in Romania dupa mult timp . Multi l-au contestat imediat din pricina mesajului transmit in mod prea direct , dar pentru nimeni nu a mai contat ce a facut inainte . Si daca stai bine si de gandesti el a incercat , si incearca , sa transmita mesaje pentru toti nerozii si incultii care isi bat joc efectiv de timpul lor liber incercand sa fie la moda , pe val , in pas cu trend-ul etc. Videoclipurile Undeva-n Balcani , V.I.P. sau Change sunt chiar foarte bine realizate chiar daca mesajul este clar . Este clar pentru ce-i care sunt deschisi la minte . Oricum , interesant era faptul ca el cantand melodia , cu versuri blamand diverse persoane , respectivile persoane erau pe val ca "ha , ascult Undeva-n balcani" sau "prea tare melodia asta Change" , lucru destul de haios , mai ales daca te gandesti de ce s-au creat acele melodii .
Oricum , lasandu-l deoparte pe Puya , mai exista noul val de artisti necunoscuti , nici nu pot sa dau nume pentru ca eu ascult muzica facuta cu atentie , nu orice om care stie sa faca doua rime si apoi sa se credea rapper . Sunt artisti foarte talentati care inca nu au fost descoperiti , ii descoperi tu , foarte bine , dar nu te lauda ca asculti pe cel mai mare anonim . E bine ca se vrea gasirea unor variante a celor ce domina un segment de industrie .

( Vreau sa aduc acum in atentie ca nu vorbesc doar de muzica apartinand genului hip-hop , dar ma refer in general la muzica ascultata in Romania . )

Asaaa . Oricum , hip-hop-ul macar promoveaza muzica in limba natala . Deja sunt prea multe melodii cantate de artisti romani care zic toate aceleasi lucru in limba engleza , nimic inventiv , acelasi "love" aproape in toate melodiile bla bla . De cand au inceput sa apara si melodii gen raggae ( Camuflaj - Romania ) sau au impus unii artisti sa aibe macar o melodie in limba nata dintr-un album complet in engleza ( gen Smiley - Plec pe Marte -> melodie realizata in colaborare cu Cheloo ( Parazitii ) ) .

Un comentariu:

  1. Conteaza sa asculti ce-ti place, chiar daca e comercial sau chiar daca melodia e hit pe o insula inexistenta pe harta.
    Mie imi place stilul lui Puya actual. Nu stiu cat e de comercial, insa are un ritm foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere